BEMUTATKOZUNK

Tamás-Zaka Dóra

Krízistanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő család- és párterapeuta, sémakonzultáns-jelölt, OH-kártya instruktor, a központ alapítója

Tamás-Zaka Dóra
Tamás-Zaka Dóra

Származási családomat mindig is különlegesnek tartottam, ugyanis egy már jól működő mozaikcsaládba születtem bele, aminek köszönhetően korán rugalmasságot, kreatív problémamegoldást és elfogadást tanultam. Jelenleg boldog házasságban élek, amelynek évei alatt testközelből megtapasztalhattam a párkapcsolatok fejlődési fázisait egészen a kezdeti "rózsaszín ködtől" addig, amikor - még ha kisebb-nagyobb súrlódások árán is, de - elkezdjük összehangolni azokat a szokásokat, szabályokat, amelyeket származási családjainkból hozunk, és amelyek közös életünk alapjai lesznek. Állatbarátként fontos kiemelnem, hogy közös életünkben családtagként helyet kap egy kiskutya is. 

Szakmai tapasztalataimat részben iskolapszichológusként, részben a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál szereztem, ahol gyermekek vizsgálatát végeztem, illetve nevelési tanácsadás szakfeladatot láttam el. Fontosnak tartom a tudatosságot és a pszichoedukációt, ennek megfelelően szakmai cikkeket írok, amelyek olvashatók például az egy.hu, a Tudaton Magazin, a Pszicholive, a Családinet és a Mindennapi Pszichológia Magazin weboldalain egyaránt.

Okleveles pszichológusi tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetemen folytattam, majd az ELTE-n szereztem meg tanácsadó szakpszichológus szakirányú végzettségemet, krízis szakirányon. Ennek során elmélyülhettem a családi, párkapcsolati, munkahelyi és egyéni krízisek lélektanában és megoldási módjaiban egyaránt. Tanulmányaim során hamar megláttam azt, hogy a gyermekekkel való munkához elengedhetetlen a szülők, adott esetben a tágabb családi környezet bevonása. Ennek köszönhetően már az alapképzés évei alatt belekezdtem a Magyar Családterápiás Egyesület családterapeuta képzésének első szakaszába. E képzés utolsó fázisában járok jelenleg, szupervízió mellett végzem munkámat. Fontos és hatékony segítségnek tartom a különböző nem verbális eszközöket, így elvégeztem az OH-kártya instruktor tanfolyamot is, ami egy olyan asszociációs eszköz használatát adta a kezembe, amellyel rendkívül jól fejleszthető a kreativitás, az önérzékelés, valamint az ítélkezés és versengés nélküli kommunikáció.

Pszichológusként látásmódom alapvetően a rendszerszemléletre épül. Arra, hogy egy családban mindenki hatással van a többiekre, függetlenül attól, hogy hetero- vagy homoszexuális kapcsolatokról beszélünk. Ennek megfelelően, nem az események okait keressük vagy a gyakran elhangzó "kinek a hibája" kérdésre adható választ, hanem az összefüggéseket: ki mivel járul hozzá egy adott nehézség megjelenéséhez? Hogyan tudjuk megtámogatni azt, hogy jobban működjenek a családi kapcsolatok? Mire van szükség a hatékonyabb kommunikációhoz?

Egy párkapcsolatban, ahol nehézségek ütik fel a fejüket, hatalmas erőforrás az, ha ezt felismerik és segítséget kérnek. A pár-és családterápiás folyamatok során abban segítünk, hogy közösen megtaláljuk a jobb működéshez vezető utat. Az egyéni pszichológiai tanácsadási folyamatokban szintén alkalmazom rendszerszemléletemet, mellette pedig az önbizalom, az önismeret, és a tudatosság fejlesztése is nagy szerepet kap.


Végzettségek, tanfolyamok

 • Károli Gáspár Református Egyetem - viselkedéselemző (2016)
 • Károli Gáspár Református Egyetem - okleveles pszichológus, fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia szakirány (2018)
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem - tanácsadó szakpszichológus, krízis szakirány (2021)
 • Magyar Családterápiás Egyesület - pár-és családterapeuta képzés (vizsga előtt)
 • International Society of Schema Therapy - sématerápia – komplex esetek Modul I. (2024)
 • OH-kártya instruktor (2020)
 • Szex-problémák kezelése a párterápia keretében (szeminárium, 2020)
 • A Rendszer-tábla, mint családterápiás intervenciós eszköz (szeminárium, 2020)
 • Párkapcsolati krízisek - fókuszban a féltékenység és a hűtlenség (workshop, 2020)
 • Diagnózis jelentősége a pár-és családterápiában (szeminárium, 2020)
 • Csupa technika - online is! (szeminárium, 2020)
 • Mozgásprogram eltérő fejlődésmenetű 0-8 éves korosztály számára (akkreditált pedagógus-továbbképzés; 2021)
 • Családterápia mozaikcsaládokkal (szeminárium, 2021)
 • Pályaorientációs és életpálya-tanácsadó (akkreditált továbbképzés, 2022)
 • Prevention of Youth Radicalization Through Self-Awareness on Cognitive Biases (online kurzus, 2022)
 • Az LMBTQ+ pszichológiai alapjai (Sokszínű Egység: Az LMBTQI egyenlőség érvényesítése a szakmai szervezetek munkájában Magyarországon EU-projekten belüli képzés, 2023)
 • Az affirmatív segítő munka alapjai transznemű kliensekkel (továbbképzés, 2023)


Előadások, publikációk, megjelenések


Szakmai egyesületi tagságok

 • Magyar Családterápiás Egyesület
 • Magyar Pszichológiai Társaság - LMBTQ+ Pszichológiai Szekció

Szolgáltatások

Szakmai örökös

A segítő kapcsolat egy bizalmas, mély, közeli viszony, ezért fontos, hogy rendelkezzünk arról is, mi történik, ha segítőként váratlanul kiesünk ebből a folyamatból. Erre szolgál a szakmai örökös megjelölése, hogy a klienseim akkor is biztonságban legyenek a közös munkánk szempontjából, ha velem történik valami. A klienseim számítanak a jelenlétemre, így fontos, hogy információhoz jussanak rólam akkor is, ha én magam valami miatt nem tudok kapcsolatba lépni velük. Ő lesz az is, aki az esetleges elhalálozásom esetén a titoktartás alá eső információkat "megörökli", hozzáfér az aktuálisan zajló folyamataimban érintettek elérhetőségéhez és tájékoztatást nyújt a történtekről, valamint segít eligazodni, hogy merre érdemes tovább indulni. A titoktartási kötelezettség természetesen onnantól kezdve őt magát is érinti.

Az én szakmai örökösöm Botházy Beatrix sportpszichológiai szakpszichológus kollégám és egyben barátom. Őt érdemes keresniük eltűnésem esetén (tehát, ha egy előre megbeszélt ülésen nem jelenek meg és 48 órán belül nem érnek el semmilyen módon), illetve ő lesz aki, aki halálom esetén értesíteni fogja a klienseimet. Szakmaiságában maximálisan megbízom, és tudom, hogy a klienseim jó úton járnak majd, ha ő kíséri őket.

Botházy Beatrix elérhetősége: bothazy.beatrix@gmail.com