BEMUTATKOZUNK

Tamás-Zaka Dóra - tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő család- és párterapeuta
Tamás-Zaka Dóra - tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő család- és párterapeuta

Tamás-Zaka Dóra

Tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő család- és párterapeuta 

Származási családomat mindig is különlegesnek tartottam, ugyanis egy már jól működő mozaikcsaládba születtem bele, aminek köszönhetően korán rugalmasságot, kreatív problémamegoldást és elfogadást tanultam. Jelenleg boldog párkapcsolatban élek, amelynek évei alatt testközelből megtapasztalhattam a párkapcsolatok fejlődési fázisait egészen a kezdeti "rózsaszín ködtől" addig, amikor - még ha kisebb-nagyobb súrlódások árán is, de - elkezdjük összehangolni azokat a szokásokat, szabályokat, amelyeket származási családjainkból hozunk, és amelyek közös életünk alapjai lesznek. Állatbarátként fontos kiemelnem, hogy közös életünkben családtagként helyet kap egy kiskutya is. 

A párokkal, családokkal és egyénekkel folytatott munka mellett a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál dolgozom részmunkaidőben, ahol gyermekek vizsgálatát végzem, illetve nevelési tanácsadás szakfeladatot látok el. Emellett óraadóként, szintén Fejér megyében, iskolapszichológusi munkakört is betöltök. Fontosnak tartom a tudatosságot és a pszichoedukációt, ennek megfelelően szakmai cikkeket írok, amelyek olvashatók például az egy.hu, a Tudaton Magazin, a Pszicholive, a Családinet és a Mindennapi Pszichológia Magazin weboldalain egyaránt.

Okleveles pszichológusi tanulmányaimat a Károli Gáspár Református Egyetemen folytattam, majd az ELTE-n szereztem meg tanácsadó szakpszichológus szakirányú végzettségemet, krízis szakirányon. Ennek során elmélyülhettem a családi, párkapcsolati, munkahelyi és egyéni krízisek lélektanában és megoldási módjaiban egyaránt. Tanulmányaim során hamar megláttam azt, hogy a gyermekekkel való munkához elengedhetetlen a szülők, adott esetben a tágabb családi környezet bevonása. Ennek köszönhetően már az alapképzés évei alatt belekezdtem a Magyar Családterápiás Egyesület családterapeuta képzésének első szakaszába. E képzés utolsó fázisában járok jelenleg, szupervízió mellett végzem munkámat. Fontos és hatékony segítségnek tartom a különböző nem verbális eszközöket, így elvégeztem az OH-kártya instruktor tanfolyamot is, ami egy olyan asszociációs eszköz használatát adta a kezembe, amellyel rendkívül jól fejleszthető a kreativitás, az önérzékelés, valamint az ítélkezés és versengés nélküli kommunikáció.

Pszichológusként látásmódom alapvetően a rendszerszemléletre épül. Arra, hogy egy családban mindenki hatással van a többiekre, függetlenül attól, hogy hetero- vagy homoszexuális kapcsolatokról beszélünk. Ennek megfelelően, nem az események okait keressük vagy a gyakran elhangzó "kinek a hibája" kérdésre adható választ, hanem az összefüggéseket: ki mivel járul hozzá egy adott nehézség megjelenéséhez? Hogyan tudjuk megtámogatni azt, hogy jobban működjenek a családi kapcsolatok? Mire van szükség a hatékonyabb kommunikációhoz?

Egy párkapcsolatban, ahol nehézségek ütik fel a fejüket, hatalmas erőforrás az, ha ezt felismerik és segítséget kérnek. A pár-és családterápiás folyamatok során abban segítünk, hogy közösen megtaláljuk a jobb működéshez vezető utat. Az egyéni pszichológiai tanácsadási folyamatokban szintén alkalmazom rendszerszemléletemet, mellette pedig az önbizalom, az önismeret, és a tudatosság fejlesztése is nagy szerepet kap.

Csillik Edina

Szexuálpszichológiai szakpszichológus, képzésben lévő család- és párterapeuta 

Egy vidéki, háromgyermekes családban felnőve már gyermekkoromtól sokat tanulhattam arról, hogy milyen örömök és milyen nehézségek merülhetnek fel egy szoros együttélés során. Számomra az nyújtja a biztonságot, ha a család egy olyan közeg, ahol a folyamatos változásoknak teret hagyunk és együtt alakulunk, egymásért teszünk. Már pszichológiai tanulmányaim alatt találkoztam a rendszerszemlélettel (melyben a család és párterápia is dolgozik), ami még inkább segített megérteni azt, hogy a család egyes tagjainak működése, viselkedése, hogyan hat a többiekre és hogyan tudjuk együtt alakítani azt, amit közösen hoztunk létre.

Pszichológiai képesítésemet a Károli Gáspár Református Egyetemen, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szereztem interperszonális és interkulturális szakirányon. Még egyetemi éveim alatt kezdtem el a Magyar Családterápiás Egyesület pár- és családterapeuta képzését, mely számos gyakorlati eszközzel és szerteágazó elméleti tudással látott el annak érdekében, hogy a hozzám érkezőkkel a lehető legnagyobb felkészültséggel tudjak dolgozni. Emellett elvégeztem a Magyar Pszichoszomatikus Egyesület fókuszolás orientált módszer- és önismereti képzését, ami betekintést engedett a test és a lélek összefüggéseinek mélyebb megismerésébe. Emellett elvégeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalmi nemek tanulmánya mesterképzését, valamint szintén az ELTE falain belül szexuálpszichológiai szakpszichológusnak is tanulok.

Munkám során arra kellett rájönnöm, hogy a családokban mindössze egy közös vonás van: mindegyik különböző. Legyen az nukleáris család, nagycsalád, mozaikcsalád, egyszülős család, szivárványcsalád vagy egy pár néhány háziállattal, az általuk választott együttélési forma mindenképp kihívások elé állítja a család összes tagját. Az ezekkel való megküzdés sokszor okozhat nehézséget és elakadást, mivel szocializációnk során leginkább a saját családunk problémamegoldási mintáit ismerjük meg. Így amikor egy új család/párkapcsolat alakul két világot kell összeegyeztetni, mely rengeteg munkával jár.

Pszichológusként abban segítjük a hozzánk érkezőket, hogy olyan nézőpontokat ajánlunk meg nekik, mely megengedi számukra, hogy rendszerben lássák a problémát, és olyan eszközökkel látjuk el őket, melynek segítségével folyamatosan javítani tudnak ezen a rendszeren.

Csillik Edina - szexuálpszichológiai szakpszichológus, képzésben lévő család- és párterapeuta
Csillik Edina - szexuálpszichológiai szakpszichológus, képzésben lévő család- és párterapeuta