Nemet mondani ér!

2021.12.03

A határok meghúzása kemény feladat. Egyáltalán nem egyszerű, nem lengi körbe finom piteillat, és nem mindig leszünk népszerűek akkor, ha nemet mondunk. A határok állítása viszont nem is erről szól, ahogy arról sem, hogy falak közé szorítjuk magunkat. Fontos tudatosítanunk, hogy ez nem egy otromba és érzéketlen feladatunk, hanem az egészséges működésünk egyik alapja.

A keretek kijelölésének fő célja nem az, hogy a másikat elutasítsa, hanem hogy minket tartson szabadon. Hogy kényelmesen élhessük az életünket, és legyen mihez igazodnunk nekünk és a környezetünknek is.

Ti is vesztettetek el már embereket, kapcsolatokat emiatt? Mi igen. Ennek ellenére a keretek nem korlátok. Nem nyomhatjuk el magunkat azért, mert nem akarunk megbántani valakit a családi asztalnál. Például ha az anyós megkérdezi: "Milyen a leves?", erre a kérdésre őszintén felelhetjük azt: "Köszönöm a fáradozásod, az én ízlésemnek kicsit sótlan", és ezzel nem rengettük meg az egeket! Őszinte kérdésre őszinte válasz, nem igaz?

Vagy ha valaki egy buliba hív minket, de nem akarunk menni, merjünk nemet mondani: "Ne haragudj, de szimplán nem érdekel ez a zenekar" vagy "Ne haragudj, de ma nincs kedvem tömegbe menni"! Ugyanígy, mást se hívjunk el, ha nem gondoljuk komolyan! Nem kell udvariassági köröket futni, csakis a valódi köröknek van értelme.

Saját felelősségről, és a nemet mondás fortélyairól tovább olvashatsz a Tudaton Magazin weboldalán található cikkben!