Mi a házasság megmentésének a titka?

2023.09.27

A jól működő, sikeres házasságról számos könyvet írtak, ugyanígy kaphatunk tanácsokat arra is, hogyan vegyük észre, ha kihűlt, megromlott a házasság, mit tehetünk akkor, ha megcsalás üti fel a fejét. Mint általában, a tanácsok itt is sokfélék, de összeszedtem a legfontosabbakat, amelyekben több házasság-guru szakember is egyetért:

Egy jó házasságban tudni kell bocsánatot kérni és megbocsátani

Gary Chapman amerikai párkapcsolati szakértő neve a köztudatban főleg a szeretetnyelvekhez kapcsolódik. Ez kulcsfontosságú a jól működő házasság és párkapcsolat fenntartásához, de önmagában az ismerete még nem elég, a mindennapok szolgálatába kell állítanunk ezt a tudást. Így például tanuljunk meg úgy bocsánatot kérni, hogy a másik valóban érezze belőle a megbánást. Ez időnként jóvátételt is igényelhet, ekkor jönnek a képbe a szeretetnyelvek.

Fontos, hogy egy megromlott házasságban már számtalan sérelem gyűlhet fel, amelyek igenis feldolgozást igényelnek. A kölcsönös bocsánatkérés elengedhetetlen, de ne higgyük, hogy a megbocsátás érzése azonnal ott is terem, ahogy elhangoznak a vágyott szavak. Attól még nem fognak kitörlődni az emlékeink a rossz élményekről. Viszont annak ellenére, hogy emlékszünk ezekre, megbocsáthatunk. Ez a mi döntésünkön múlik, amiben Dr. Mihalec Gábor párterapeuta is egyetért.

Illúziót kergetünk, és megnehezítjük a dolgunkat, ha azt gondoljuk, a megbocsátás az érzéseinkből indul.

Ha megtanulunk fordítva gondolkodni erről, a házasságunk megmentése is sikeresebb lehet. Először tehát döntsünk úgy, hogy megbocsátunk a másiknak. Utána elkezdhetünk azon dolgozni, hogy a sérült bizalom vagy a rossz érzések a helyükre kerüljenek.

A sikeres házasság alapja a másik érzelmi elérhetősége

Karin Wagenaar holland párterapeuta szerint egy házasság sikere nagyban múlik azon, hogy elérhetőek vagyunk-e egymás számára. Hasonlóan gondolkodik Sue Johnson, az Ottawai Pár- és Családterápiás Intézet igazgatója is, hozzátéve, hogy ez a biztonságos kötődés kialakulásának is feltétele. Hogy mit is jelent ez pontosan? Kattints ide a teljes cikkért!