"Én-idő", ha együtt élünk? Szabad ilyet? Naná!

2020.11.05

Hogyan legyek egyedül, ha a párommal élek? Szabad-e egyáltalán, hogy erre igényem legyen? Naná!

Az együtt és külön töltött idő szabályozása egy kapcsolatban rendkívül fontos. Nemcsak a kapcsolati hatás miatt, hanem azért is, mert egyéni szinten alapjaiban befolyásol ez számtalan tényezőt. Az emberek igényei az egyedüllétre nagymértékben különböznek: valaki többet szeretne önmagában lenni és csak saját feladataival, hobbijaival foglalkozni, valakinek pedig ez kevésbé fontos. Érdemes szem előtt tartani, hogy ha egyéni szinten kielégülhetnek ezek a szükségletek, az visszahat a párkapcsolatra is, hiszen kiegyensúlyozottabban tudnak részt venni benne a felek. Természetesen, sokszor nem azonos igényekkel rendelkező felek alkotnak egy párt, ami számos konfliktus forrása lehet.

Párterápia során gyakran foglalkozunk ezzel a kérdéssel, ha nem is közvetlenül, de valójában erről kommunikálva. Amikor arról mesélnek, hogy az egyik fél 

"már megint hazajött és leült számítógépezni, miközben én csak őt vártam haza, hogy végre együtt legyünk"

például - többet között - erről is szól.

Fontos, hogy mindkét fél kifejezhesse igényét ezzel kapcsolatban, hogy ezeket az érzéseket és szükségleteket ki lehessen mondani anélkül, hogy bármelyik félben ez negatív érzelmeket okozna. Ne csak veszekedés árán legyen elérhető az, hogy mindenki megkapja a neki kellő "én-időt". A másik erre vonatkozó igényeinek tiszteletben tartása pedig szintén jelentős tényező. Ha lehet bízni abban, hogy ezt a igényt elmondhatom a páromnak és az nem jár negatív következménnyel (vitával, sértődéssel, stb.), hanem tiszteletben fogja tartani és megpróbálja ő is jól eltölteni ezt az időt, az nagyban hozzájárul mind a párkapcsolati, mind az egyéni elégedettséghez és jólléthez.

Összeszedtünk 30 olyan ötletet, amit akkor tehetünk, ha "én-időnk" van. Segítség lehet azoknak, akik több időt szeretnének a párjukkal tölteni, de fontosnak tartják tiszteletben tartani az ő kérését is, így az egyedül töltött idejük maximális kihasználása mellett döntenek. Innen letölthető a gyűjteményünk:

Ha a saját idő után a párkapcsolati időre is hangsúlyt fektetnétek, itt találtok 30+1 otthoni randiötletet: https://www.relation-ship.hu/l/30-1-randiotlet-ha-otthon-maradnatok/