Az öt szeretetnyelv

2021.01.22

Kinek ismerősek ezek a mondatok?

Úgy érzem, folyamatosan igyekszem kifejezni felé a szeretetemet, de mintha mégsem érezné.

Állandóan virágokat és ajándékokat hoz nekem, de én ezekre egyáltalán nem vágyom. Abból érezném, hogy fontos vagyok számára, ha szánna rám időt és elmennénk valahova kettesben."

Kapcsolatainkban kiemelten fontos szerepe van annak, hogy hogyan fejezzük ki egymás iránt a szeretetünket, hogyan jelezzük a másik felé, hogy fontos a számunkra, és mi az, amiből mi érezzük, hogy partnerünk számára fontosak vagyunk. Párterápiás üléseink során gyakran látjuk azt, hogy nem tisztázottak azok az utak, ahogyan a tagok képesek kifejezni szeretetüket és amelyekből érzik a szeretetet. Mik azok a módok, ahogy kommunikálni tudjuk a partnerünk felé szeretetünket? Hogyan tudjuk számára is érthető módon kifejezni, hogy mennyire fontos számunkra?

Gary Chapman, amerikai pszichológus, nevéhez köthető az az elmélet, mely szeretetünk kifejezésének 5 módját nevezi meg: ez az 5 szeretetnyelv. Sok esetben előfordul, hogy egy pár tagjainak nem azonos a szeretetnyelve, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy ők bármilyen hátrányban lennének azokkal szemben, akik hasonló úton képesek leginkább megélni, kifejezni szeretetüket. Nézzük, mit is takar pontosan az 5 szeretetnyelv és hogyan lehet beszélni őket?

Testi érintés

Talán senki számára nem meglepő, hogy a szeretetünket testi érintések útján is kifejezhetjük. Egy érintéstől, simogatástól, az ölelésen át, egészen a szexuális aktusig, ez a szeretetnyelv is a kifejezési módok széles tárházát kínálja azok számára, akik igazán jól akarják beszélni. Legyenek azok lopott pillanatok, mikor az otthoni fennforgásban éppen elhaladunk egymás mellett, és egy gyors öleléssel vagy simogatással biztosítjuk a másikat szeretetünkről, vagy kifejezetten intim együttléteknek dedikált esték, mikor hosszabb időn keresztül, bőr-bőr kontaktus útján fejezzük ki szeretetünket a másik fél felé. Azok számára, akik a testi érintésből érzik elsődlegesen a szeretetet, különösen nagy jelentősége van a mindennapokba csempészett, partnerükkel átélt testi kontaktusok számának. Ebből tudják igazán érezni, hogy ők és a kapcsolat is fontos partnerük számára.

Minőségi idő

A közösen töltött minőségi idő valójában bármilyen, partnerünkkel együtt átélt programot jelenthet, mely valamilyen szempontból képes feltölteni kiürült szeretettartályunkat, élmények szintjén tesz hozzá kapcsolatunk épüléséhez. Közös kirándulás, utazás, lefekvés előtti hosszabb beszélgetések, egy kifejezetten egymásnak dedikált idő, amikor figyelmünk legnagyobb része a másik felé, a közösen megélt pillanatok felé irányulhat. Az együtt töltött időnek fontos szerepe van azokban a kapcsolatokban, ahol legalább az egyik fél szeretetnyelve a minőségi idő. Felmerülhet azonban az az igény is, hogy a pár tagjai dedikált "én időt" akarnak fenntartani, tehát szeretnék, ha lenne lehetőségük egyedül is minőségi időt eltölteni. Fontos, hogy egyéni igényeink és temperamentumunk szerint legyen lehetőségünk egyedüli időtöltésre is, és ezt partnerünk ne elszigetelődésként, eltávolodásként élje meg. A többihez hasonlóan ennél a szeretetnyelvnél is különösen fontos, hogy a párkapcsolatban nyíltan és őszintén lehessen kommunikálni a felek igényeiről, szükségleteiről és azok figyelembevételével, kompromisszumok mentén fogalmazódhasson meg a közös nyelvünk, melyet egymási iránti kötődésünk kifejezésére használunk.

Elismerő szavak

Partnerünk erényeit, értékeit vagy éppen tetteit dicsérni, azokról pozitív visszajelzéseket adni, különösen fontos akkor, ha szeretetnyelve az elismerő szavak. Ehhez nem kell más, csak figyelni arra, hogy rendszeresen kifejezzük elismerésünket szóban (vagy írásban) párunk felé úgy, hogy az általunk közvetített üzenet biztosan eljusson hozzá. Számos olyan apróság történhet a mindennapok során, melyekről nem adunk visszajelzést, azokat szinte magától értetődőnek vesszük: hogy reggel lefőzi nekem is a kávét, hogy vacsorát készít, hogy elmosogat, hogy bevásárol, hogy megtankolja a kocsit, hogy elviszi a gyereket az oviba, hogy megszervezi a családi találkozókat. Ezekről -elismerő szavak szintjén- folyamatos visszajelzést adni, nem csak azért fontos, hogy a párunk érezhesse: észrevesszük, amit csinál és pozitívan értékeljük azt, hanem amiatt is, mert a pozitív megerősítések (értsd: egyes viselkedésekre adott pozitív reakciók) ösztönzőleg hatnak az adott viselkedések megismétlésére. Ezt a szeretetnyelvet akkor lehet igazán jól beszélni, ha őszintén és hitelesen tudjuk kifejezni elismerésünket, köszönetünket, hálánkat partnerünk felé. Ebből érezheti, hogy kötődünk hozzá és fontos a számunkra.

Szívességek

Sok-sok módja van annak, hogy a szívességek nyelvét beszélhessük. Gondoljunk csak bele, hányféleképpen könnyíthetjük meg partnerünk életét mindennapi teendői terén? Mi az, amit elvégezhetünk helyette annak érdekébe, hogy neki könnyebb legyen? Mit tehetünk azért, hogy nyerjen egy kis időt, ami alatt feltöltődhet? Szívességek teljesítésére számos lehetőség adódhat a hétköznapok során, legyen szó háztartási feladatok elvégzéséről, a gyerekek menedzseléséről, a tágabb családdal való kapcsolattartásról vagy apró, kedves gesztusokról. Ha szeretetnyelvünk a szívességek, ezekből fogjuk igazán érezni, hogy fontosak vagyunk a párunk számára.

Ajándékozás

Az ajándékozásnak számos formája lehet, a legkisebb apróságoktól kezdve, a nagyobb ajándékokig. Ezek jelenthetnek nagyobb energiabefektetést, de akár nagyobb anyagi befektetést igénylő ajándékokat is. Az ajándékok olyan tapintható, megfogható szimbólumok, melyek az ajándékozóra emlékeztetik azt, aki kapta. Legtöbb esetben azt látjuk, hogy az ajándékozásra számos lehetőség van a hétköznapok során is, nem csak a kiemelt ünnepek környékén. Ez a szeretetnyelv gesztusszintű apróságok révén beszélhető igazán jól, mint egy bevásárláskor pluszban vett joghurt, amiről tudom, hogy a párom kedvence vagy egy rövid, szerelmes üzenet, amit reggel a másik párnáján hagyok. Amennyiben az ajándékozás partnerük szeretetnyelve, érdemes figyelmet fordítani arra, hogy időről-időre ajándékokkal lepjük meg. Kedveskedjünk számára szeretetteljes, gondoskodást kifejező apróságokkal és igyekezzünk információt gyűjteni azzal kapcsolatban, hogy: Mire vágyik igazán? Mi az, amit szeret? Miből érzi, hogy fontos a számomra?

*Csillik Edina pszichológus írása.