Az intim kommunikációhoz vezető út

2021.04.10

Párterápiás üléseink során mondhatni, hogy az egyik leggyakoribb téma a pár tagjai közti kommunikáció és az abban való elakadások. Az intim kommunikáció piramisát Gary Thomas Smalley amerika pár-és családterapeuta dolgozta ki, aki szerint az intimitás szintjére négy lépcsőn keresztül vezet az út. 

1. Sablonok szintje

A sablonok szintjéhez azokat a rövid, felszínes, gyakran valódi érdeklődés nélküli beszélgetéseket soroljuk, amelyeket csak úgy futtában lefolytatunk másokkal. Bizonyára tapasztaltátok már ti is, hogy 

a "Mi a helyzet?" vagy a "Hogy vagy" kérdés mintha reflex-szerűen hangzana el, sokszor azt az érzést keltve, hogy a válaszra nem is kíváncsi a kérdező. 

Lévén, hogy ez inkább csak egy udvariassági forma, a válasz is gyakran közhelyesen hangzik. Azokban a párkapcsolatokban, ahol a kommunikáció ezen a szinten zajlik, a felek gyakran ürességet, egymástól való eltávolodást élnek meg. 


2. Tények szintje

A tények szintjén már valamivel több, önmagunkhoz közelebb álló információt is megosztunk beszélgetőpartnerünkkel, mint a korábban bemutatott sablonok szintjén. De még ez a típusú eszmecsere is inkább tekinthető felszínesnek, mint mélynek. Ritka, hogy érzelemmegosztás történik, inkább csak a "hirtelen eszünkbe jutó" dolgokat meséljük el. A családi logisztikai kérdések megtárgyalása (hogy ki, mikor, hova viszi a gyerekeket, ki hozza el stb.) is ezen a szinten történik. A beszélgetések hossza itt már valamivel megnövekszik, de még mindig rövidnek és felszínesnek minősül. 


3. Vélemények és ötletek szintje

Ha ide eljutottatok, akkor gratulálunk, már jóval közelebb vagytok az intimitáshoz! Sőt, mondhatni, ez már annak az első lépcsője. Itt már nagyobb kockázatot vállalunk a kommunikációkban: elkezdjünk kifejezni, mit gondolunk más személyekről, egyes eseményekről vagy akár egymásról. Megosztjuk, hogy mire vágyunk, mi miatt aggódunk vagy milyen elérendő célok foglalkoztatnak minket. A kockázatot mindebben az jelenti, hogy megjelenhet véleménykülönbség, ami akár párkapcsolati konfliktust is okozhat. Ha elutasítással szembesülünk, miközben felfedjünk önmagunk egy részét, az visszavetheti a kommunikációt a Tények szintjére.


4. Érzelmek szintje

Ez már az őszinte és mély kommunikáció színtere. Ekkor már nyíltan ki merjük fejezni a másik felé azt, hogyan is érezzük magunkat, bár még mindig jelen van a félelem, hogy vajon mit fog gondolni a másik erről. Az érzelmek kommunikálását tovább komplikálhatja, hogy sokszor nehéz megtalálni magunkban, hogy pontosan mit is érzünk. 

Lehet, hogy dühöt mutatunk, de ennek a hátterében számos egyéb érzelem állhat, például szomorúság, csalódottság vagy félelem. 

Ennek azonosítása nagyfokú tudatosságot igényel. Ha párkapcsolatunkban eljutottunk a piramis ezen szintjére, akkor elmondhatjuk, hogy létrehoztunk egy olyan biztonságos közeget, amiben bátran kifejezhetjük a valódi érzéseinket. Ezzel többek között könnyebbé válik az esetleges párkapcsolati nehézségek megoldása is.


5. Az intimitás szintje

Bár a piramisban ez a csúcs, ahova talán nem is képes mindenki eljutni, mélységében és őszinteségében ez az, ami a legnagyobb erővel bír. Itt már az a kis félelem sincs meg bennünk, ami még az előző szinten jellemző volt, hogy mit fog gondolni rólunk és a kitárulkozásunkról a másik. Mindez nem számít. Bátran felvállaljuk, ha gyengék vagyunk, ha félünk, ha nehézségeink vannak vagy kudarcaink miatt csalódottságot élünk át, mert tudjuk, a másik ezt elbírja és támogat minket. Kifejezhetjük szükségleteinket, mert tudjuk, párunk meg fogja azt hallani és bízhatunk abban is, hogy lehetőségei szerint megpróbálja ezeket kielégíteni. Ez a valódi, szeretettel teli kommunikáció szintje, ahová a párkapcsolatban ideális esetben el is lehet jutni.